Artystyczne stylizacje

Własności czerwonej herbaty

Ciepła herbatka
Czerwona herbata, choć doskonała w kraju oraz Europie od relatywnie niedawna, teraz o wiele zyskuje na popularności. Uprawiana w Yunnan, istnieje w junnańskiej tradycyjnej kuchni od setek lat. Jej przeróżne zalety zdrowotne są w dzisiejszych czasach potwierdzone poprzez dużej ilości naukowców w ciężkich międzynarodowych publikacjach.

Właściwości herbaty
Autor: Eduardo Mueses

Mnóstwo osób zadaje sobie pytanie: czerwona herbata (poznaj szczegóły) – na co pomaga? Do jej najczęściej poruszanych cech powinno się wspomaganie wątroby – ma udokumentowane łagodne działanie odchudzające, lecz nie jest to jej jedyna zaleta. Herbata pu-erh (podobnie jak herbata – dodatkowe info – zielona) posiada znaczną ilość przystępnych antyoksydantów, które zapobiegają ryzykownemu dla organizmu stresowi oksydacyjnemu, który ma funkcjonowanie postarzające. Ponadto obniża ilość złego cholesterolu, poprawia pamięć, ma także funkcjonowanie lekko uspokajające.

Zdecydowanie warto wtedy wiedzieć, iż są duże różnice pomiędzy czerwoną herbatą, a zazwyczaj mylonym z nią rooibosem. Unikalny smak oraz kolor czerwonej herbaty (tak zwanej herbaty pu-erh) jest zawdzięczany podwojonej fermentacji, podczas jakiej uwalnia się mnóstwo przystępnych dla ludzi naturalnych związków chemicznych – dlatego też jest szczególnie zazwyczaj rekomendowana poprzez dietetyków jak również osoby znające się na ziołolecznictwie.

Pyszne herbaty
Autor: Elin Schönfelder
Źródło: http://www.flickr.com

Z kolei rooibos nie tylko całkowicie nie podlega fermentacji, ale i nie trzeba do herbat – jest to roślina uprawiana w Afryce, a konkretnie w górach Cedarberg, jakiego liście są suszone oraz cięte na drobne kawałki. Zapach rooibosu oraz czerwonej herbaty znacznie się różni – herbata pu-erh ma specyficzną goryczkę, zazwyczaj zakamuflowaną na Zachodzie za pomocą aromatów – przede wszystkim cytrynowego. Im na dłużej dojrzewa herbata pu-erh, takim ma odpowiedniejsze właściwości smakowe i prozdrowotne.

Czerwona herbata – w czym pomaga? Wysokojakościowa herbata pu-erh posiada pewną liczba teiny, fluoru, białka , a także olejku eteryczneg. Jest na pewno wskazana dla ludzi z trudnościami z nadwagą, wątrobą i układem moczowym – ma bowiem cechy moczopędne, wskazane przy dla przykładu leczeniu stanów zapalnych.

W Yunnan herbata czerwona jest tradycyjnie używana jako środek łagodzący konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu. Owo funkcjonowanie najprawdopodobniej zawdzięcza przyspieszeniu metabolizowania – niezdrowe związki wpływające na złe samopoczucie po alkoholu szybciej są wydalane z organizmu. Zdecydowanie warto wiedzieć, że posiada ogrom kolejnych zastosowań w tradycyjnej chińskiej medycynie. Mimo to również amerykańska medycyna udowodniła już w nowym tysiącleciu sporo pozytywnych cech herbaty czerwonej – także dobrze sięgnąć do takich źródeł.