Artystyczne stylizacje

Tylko produkty spożywcze pochodzące z nieskażonych obszarów kraju zapewnią nam zdrowie i dobrą sprawność

Zdrowa żywność
Sposób na zdrowy model życia wydaje się być tak bezspornym, że praktycznie żaden obywatel nie powinien mieć trudności z udzieleniem odpowiedzi na zapytanie: jak żyć, żeby zagwarantować sobie zdrowie na długie dekady?

Zdrowa żywność
Autor: Butz.2013
Źródło: http://www.flickr.com
Elementarną zasadą wydaje się być porządna dawka ruchu i ograniczenie, a nawet wyeliminowanie niektórych potraw bądź używek z codziennej diety. Niektórzy zarekomendują również zmianę pracy na taką mniej nerwową, a nawet weekendowe wyjazdy w góry. Żeby poczuć się trochę lepiej, w niektórych przypadkach wystarczy kupić rower i jeździć nim do zakładu pracy w te bardziej słoneczne dni.

Przy takim wyliczeniu nie zapominajmy o właściwym odżywianiu. Coraz ochoczej używanym pojęciem staje się teraz termin żywność ekologiczna. A słowo ekologiczny oznacza tyle samo, co zdrowy, a również pyszny towar, czyli taki, którym powinniśmy się raczyć każdego dnia. Zachowanie świetnej sprawności bywa uzależnione nie tylko od dużej porcji ruchu, ale także od gatunku surowców wykorzystywanych w procesie przygotowywania posiłków. Zdrowa żywność najczęściej jest wytwarzana na obszarach najmniej skażonych przez przemysł wydobywczy. Przykładowo, wschodnia część Polski słynie z dostarczania wysokiej jakości półproduktów do produkcji żywności z górnych półek. Mleko z województwa podkarpackiego stanowi bazę dla wyśmienitych serów żółtych oraz białych twarożków.

Zdrowa żywność
Autor: t-mizo
Źródło: http://www.flickr.com

Zdrowa żywność (idź tutaj zdrowa żywność) bywa produkowana w prywatnych gospodarstwach rolnych – zobacz . Sporym zainteresowaniem cieszą się ekologiczne jajka – wygląd tych tradycyjnych w znaczący sposób odbiega od prezencji, jaką mają sztuki kupione w hipermarkecie. A nie zapominajmy że nabiał pozostaje obligatoryjnym składnikiem powszedniej diety, a zwłaszcza powinny go spożywać panie w spodziewające się potomstwa oraz osoby cierpiące na osteoporozę.

Żywność ekologiczna, czyli np. świeże warzywa uprawiane na naturalnym nawozie, może nawet poprawić nasz stan zdrowia. Ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz owoców (malin albo pomarańczy) skutecznie zredukuje poziom cholesterolu. A rezygnacja z obżerania się słodyczami pomoże nam uchronić się przed cukrzycą. Aby być w stanie przygotowywać obiady w ekologicznym stylu, trzeba, oprócz stosowania się do wymienionych wyżej zasad, postarać się o naturalne produkty. I te niekoniecznie odszukamy w sklepikach ze zdrową żywnością. W końcu koperek lub zioła każdy jest stanie wyhodować w mieszkalnej doniczce postawionej na pokojowym parapecie.

Sprawdź też –