Artystyczne stylizacje

Olej z kokosa, olej z lnu

Olej lniany
Len sławny jest ze swych walorów już od czasów zamierzchłych. Teraz olej z nasion lnu wyciskany na zimno, stosowany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kucharskich. Natomiast tłoczony na gorąco, posiada przeznaczenie fachowe do produkcji farb, lakierów, barwników, kitu i kalafonii artystycznych.

Olej kokosowy
Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki mają działanie osłaniające błonę śluzową układu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany mieści ogromnie sporo kwasów omega-3. Badania naukowe pokazują, że właściwa ilość w diecie omega 3 jest w stanie być lekiem, również działać zapobiegawczo na wiele schorzeń związanych z pracą mózgu, takich jak przygnębienia, lub uciążliwości maniakalno-depresyjne, również schorzenie Alzheimera.

Jeżeli jemy olej lniany, łatwo osiągniemy stosowne stosunki omega 3. A jeśli poza tym zjemy porcję ryb parę razy w tygodniu, możemy być spokojniejsi o nasze zdrowie. Ażeby olej nie utracił swych cennych właściwości, musi być należycie produkowany i przechowywany (tu więcej na ten temat). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem oświetlenia zaczyna się psuć i utleniać. Olej lniany winien mieć ciekłą konsystencję i być nienagannie klarowna. absorbuje inne wonie, dlatego należy opakowania szczelnie zamykać. Oleje (sklep ze zdrową żywnością – Zdrowy stragan) należy magazynować w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz optymalne warunki umożliwi im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się używać do obróbki kulinarnej, wyłącznie spożywać na zimno, jako domieszka do posiłków.

Znakomity olej kokosowy znalazł przeznaczenie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym specyfikiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi gdyż nie odkłada się w postaci zbytecznego tłuszczu, ale jest użytkowany do produkcji werwy i wypalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten wyciskany na zimno.

Masz chęć zobaczyć inne podobne praktyczne wskazówki? Jeśli tak, to zobacz tutaj żywność ekologiczna, a z pewnością nie odczujesz zawodu.

W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (oleje kokosowe – oferta) zachowuje formę stałą, jest białej barwy, posiada widoczny i ogromnie przyjemny koksowy aromat. W większej temperaturze staje się ciekły. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.