Artystyczne stylizacje

Krajowe superjedzenie w formie owoców i warzyw. Duża zawartość minerałów i witamin i mała kaloryczność

stragan z warzywami
Nie od dziś wiadomo, iż w naszym kraju mamy wspaniałe owoce i warzywa. Wiele z rozpowszechnionych w naszym kraju produktów to tzw. superfoods – jedzenie o bardzo dużej zawartości składników odżywczych o bardzo pozytywnym wpływie na ludzki organizm, jak witaminy, makro- i mikroelementy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy albo dobre tłuszcze.

Produkty te pomagają nie tylko zapewnić dobre zdrowie, ale również pomogą zatroszczyć się o szczupłą sylwetkę, przyspieszyć przemianę materii. Gdy zmrużymy oczy i wymarzymy sobie, okazałe, soczyste jabłka albo pachnące gruszki lub inne krajowe owoce Polska zapewnia je wszystkie – w sadach w czystych rejonach naszego kraju.

Owoce i jarzyny możemy zjadać surowe, mają wtedy najwięcej dobrych właściwości, ale można je również zamrażać, podsuszać, ukisić oraz robić z nich rozmaite przetwory. Jeśli chcemy wykonać duże ilości przetworów na miesiące zimowe, można wyszukać hurtownię najbliżej naszego miejsca zamieszkania wpisując frazę „owoce warzywa hurt”. Warto wcześniej zaplanować sobie, które dokładnie sałatki czy sosy będziemy robić, żeby obliczyć, ile kilogramów warzyw i owoców będziemy potrzebować. Ewentualne nadwyżki można oczywiście zamrozić, jednak warto znaleźć rolnika sprzedającego hurtowo i potrzebne zakupy podzielić sobie na kilka razy. Polecamy Eksport jabłek, sprawdź!

Owoce i warzywa
Autor: Global Panorama
Źródło: http://www.flickr.com

Istotne jest również to, by przetwarzać produkty zakupione na targu czy giełdzie typu owoce warzywa hurt, jakie akurat w konkretnym czasie są najlepsze, soczyste i aromatyczne. Wówczas przetwory będą idealne. Tak samo z zamrażaniem – warto zamrażać owoce i jarzyny, które są bardzo jędrne, zdrowe. Przypilnujmy tego wybierając owoce hurt, bo obniżona cena może też czasami sugerować drugi gatunek. Idealnie byłoby spożywać je sezonowo – są wówczas najświeższe, wiemy, że nie były przechowywane długo w chłodniach i nie pryskano ich konserwantami by nie zepsuły się w transporcie.

Jeżeli chodzi o sezonowe jarzyny czy grupy producentów owoców ma ich całkiem sporo, więc jest w czym przebierać właściwie o każdej porze roku. Wiosną nowalijki, znakomite owoce latem – morele, czereśnie, agrest, na jesień jabłka, dynie, śliwki i gruszki, a na zimę – korniszony, kapusta kiszona czy ogórki.

Dominujące w codziennym menu polskie jarzyny i owoce to naprawdę dobry wybór. Zwłaszcza gdy mamy ekologicznego dostawcę, jaki zaoferuje nam warzywa i owoce hurt. Przy większych ilościach możemy planować tygodniowe, urozmaicone i pożywne menu.