Artystyczne stylizacje

Najlepsze artykuły dla żywienia ekologicznego

Danie
Ekologiczna i zdrowa żywność nie oznacza tego samego. Produkty oferowane jako zdrowa żywność, wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Wyroby ekologiczne są zaznaczone stosownymi certyfikatami.

Zdrowa żywność
Autor: Alan Patrick (Otto) Alpenfelt
Źródło: http://www.flickr.com
Nadruk zdrowa żywność może ukazać się na jakimkolwiek opakowaniu, niezależnie od tego w jaki sposób są wytwarzane. Większość ludzi myśli, że pożywienie z odmiany zdrowa żywność jest ekologiczna. Natomiast nie musi ona wypełniać norm produkcji właściwych dla żywienia eko. Umieszczanie napisu zdrowa żywność (pełna oferta do przejrzenia- www.swojskispichlerz.pl/) nie musi znamionować, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia, bądź życia człowieka. Sklep z ekologiczną żywnością oferuje produkty wyprodukowane bez zastosowania nawozów sztucznych i pestycydów, przy równoległym zachowaniu bogactwa gleby i rozmaitości biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej wskazane zostały stosownym przepisem dotyczącym wytwórczości ekologicznej, także oznakowania
Owoce
Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com

towarów rolnych. Towary ekologiczne powinny mieć odpowiednie certyfikaty UE. Gospodarstwa ekologiczne, jakie proponują nam eko pożywienie, muszą podołać właściwym wymogom. Wytwórczość ekologiczna jedzenia nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego, gospodarstwo powinno być samowystarczalne, produkcja musi się przyczynić do rozkwitu wsi i rolnictwa. Towary ekologiczne nie mogą mieć kontaktu ze specyfikami chemicznymi, pestycydami, sterownikami wzrostu. Fundamentem gospodarki winny być naturalne odpady, kompost i obornik.

Produkty nabywane w sklepie ze zdrową żywnością znakowane symbolem EKO są gwarancją jakości – strona internetowa. Konsument może być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z normami, oraz że była kontrolowana przez znawców. Atest ten przyznawany jest na rok, po upływie tego czasu gospodarstwo ekologiczne pozostaje poddane powtórnej weryfikacji. W Polsce coraz to częściej zakładane są nowe sklepiki z ekologiczną żywnością. Wypada mieć ufność, że niebawem rynek krajowy nie będzie odbiegał od europejskich, a osoby potrzebujące żywić się zdrowo i Eko, będą miały coraz więcej możliwości.