Artystyczne stylizacje

Kilka przydatnych informacji w temacie parzenia prawdziwej herbaty, przydatne go tego akcesoria.

dzbanek z herbatą
Herbata zaliczana jest poza kawą do najpopularniejszych napojów na świecie, codziennie pije się jej setki milionów filiżanek i kubków. Większości z nas napój ten będzie się jednak sprowadzać do jednorazowych torebek, zalewanych wrzątkiem i po kilku minutach wyciąganych. Owszem, taki napój z pewnością będzie wyglądał jak herbata, zapewne nawet i smak będzie miał taki sam, jednak do prawdziwej herbaty będzie mu trochę brakowało.

sypana herbata
Źródło: pixabay.com
Po pierwsze dlatego, że najczęściej nie wiadomo, co będzie siedziało w zamkniętych torebkach, a po drugie dlatego, że wiele osób tak naprawdę nie umie zaparzyć odpowiednio herbatę. Nawet zwykłą czarną wersję należy parzyć nie więcej niż parę minut, ponieważ potem zaczyna tracić swój charakterystyczny smak, a tym bardziej pamiętać należy o odpowiedniej procedurze przy innych odmianach. Przykładowo herbaty rooibos wymagają wody mającej temperaturę 90 stopni i dziesięciu minut na parzenie, a zielone powinno się zalewać jeszcze zimniejszą wodą i parzy maksymalnie trzy minuty – herbata rooibos w promocyjnej cenie. Dlatego też powinno się poznać główne zasady parzenia herbat, ale też zaopatrzyć się w przydatne akcesoria pomagające przy tym.

Akcesoria do herbaty dostępne są w rozmaitych sklepach (wejdź i zobacz), więc aktualnie nie ma żadnego problemu z ich kupieniem – . Na początku warto się zaopatrzyć w nieduży czajniczek, to z nich właśnie herbata najlepiej smakuje. Czajniczki oferowane są w wielu rozmaitych wielkościach i kształtach, najlepiej się sprawdzają okrągłe, tak aby liście mogły w nich swobodnie pływać. Ważne podczas robienia herbaty jest to, aby czajniczek na parę chwil ogrzać gorącą wodą i dopiero potem zalewać herbatę. Jeśli ktoś będzie lubił herbaty gorące, to powinien zaopatrzyć się w jakiś podgrzewacz.

zaparzacz do herbaty
Autor: Bodum
Źródło: Bodum
Można na nim postawić czajniczek, dzięki czemu napar będzie utrzymywał cały czas właściwą temperaturę. Z kolei jeżeli ktoś nie przepada za pływającymi liśćmi, to ciekawym pomysłem będzie również stosowanie zaparzacza. Sypie się do nich herbatę i wiesza w czajniczku, dzięki czemu powstaje napar. Trzeba jedynie pamiętać o tym, aby zaparzacz posiadał właściwą wielkość, jeżeli będzie za mały to herbata będzie miała za mało miejsca aby się rozwinąć.