Artystyczne stylizacje

Jak rozwój obecnej techniki i ludzkiej inwencji twórczej ułatwia i umila przyrządzanie posiłków

Przywykło się uważać, że pomieszczenie kuchenne staje się królestwem kobiety, chociaż równie często słyszy się stwierdzenie, że to gospodarze bywają najlepszymi szefami kuchni. Niezależnie od tego, kto w mieszkaniu piecze, kuchnię trzeba wyposażyć w odpowiednie akcesoria. Z racji tego, że jedni wolą zdrową żywność, a drudzy tradycyjne polskie posiłki, w domowych regałach mieszczą się najróżniejszego gatunku garnki i urządzenia kuchenne.

Dzięki rozkwitowi techniki i pomysłowości projektantów w ostatnich czasach wiele się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych konwencjonalnych i wirtualnych regałach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Kiedyś rodzice podsmażali frytki w brytfance, a w dzisiejszych czasach pełnoletnie już dzieci nie wyobrażają sobie życia bez frytkownicy.
Kulinarne nowinki związane ze smażeniem nie ograniczają się do wyżej przedstawionego exemplum. Kiedyś ogromnego wyboru w sklepach nie było, a dzisiaj są bez trudu dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, wybór jest tak duży, że takie enumeracje zaczynają brzmieć jak litania.

W trakcie rodzinnych lub biesiadnych zebrań przy stole, prędzej lub później rozmowa przejdzie na tematy prawdziwie kulinarne, czyli na przykład na wspomniane wyżej żeliwne patelnie. Posiadają one swoje atuty: są trwalsze i dłużej zachowują temperaturę niż te ceramiczne, ale równocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że są cięższe, a przygotowanie posiłków bywa bardziej czasochłonne. W szczególności będą nią jednak zachwyceni początkujący adepci sztuki kulinarnej, ponieważ pulpety zawsze równomiernie się na niej usmażą. Panie na pewno spostrzegą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas przyrządzania posiłków poprawią wystrój wnętrza kuchni, jeśli będą miały pasujący doń kolor. Oczywiście dobrze posiadać w domu przynajmniej dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu oraz zmiany koloru ścian. Panowie natomiast zastanowią się, czy w ogóle warto posiadać w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory zwyczajny grill wystarczał.

O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa naprawdę bywają konieczne, zdecyduje liczba wolnych półek w pomieszczeniu kuchennym albo spiżarce. Potraktowanie patelni jako elementu kuchennej scenografii raczej odpada. Żeliwne patelnie (jakie stalowe grillowe wybrać), podobnie zresztą jak i te pozostałe, posiadając ciągłą styczność z gorącym olejem, są niełatwe do utrzymania w czystości i nawet zmywarka będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem. Można też pomyśleć o umieszczeniu nieczęsto używanych patelni w innym pomieszczeniu, przykładowo na strychu. W takim jednak przypadku za często eksploatowane raczej nie będą i ich kupno zupełnie mija się z celem.