Artystyczne stylizacje

Gotowanie? Nic prostszego!

images
Każdy prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nie ważne jest jakiej jesteśmy płci i ile lat mamy na karku ponieważ cel jest jeden – przygotować smaczną potrawę. Żaden to wstyd nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Mogła to być opiekuńcza mama, niezastąpiona małżonka czy też zakochany w kuchni mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to zostaje samodzielne gotowanie.

Autor: nlann
Przed przystąpieniem do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, że nie ma nic trudniejszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Przyjdą te momenty gdy podczas spotkania w gronie znajomych będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na sześć osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i przekazywać innym cenne rady?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść „tajną” wiedzę kuchni polskiej, włoskiej, rosyjskiej, meksykańskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeśli pole do popisu jest obszerniejsze i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem, bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w Polsce gigantycznym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez wyjątku czy to kotlet mielony, kebab czy pizza z serem. Naprawdę zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że np. sałatka Cezar czy pasta rybna które w zasadzie nie zawierają czosnku, mogą być nam w knajpie zaserwowane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Wiadomo, że to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów i dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach w łatwy sposób wyszukamy sposoby na mega dobry koktajl bananowy , bardzo dobre ciasto z herbatnikami a nawet dowiemy się jak produkowana jest chałwa i jak ją wykonać domowymi sposobami. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy bez liku.

Przepisy na pichcenie to jednak nie koniec obsługi kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są również inne procesy, jak na przykład dekoracje. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać świece, co położyć na stół jako dekorację oraz wiele innych.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to z pewnością wyszuka dla siebie dobre źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy jak i obszerna książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Trzeba po prostu chcieć.