Artystyczne stylizacje

Gotowanie jest rzeczywiście skomplikowane?

Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami
Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami
Autor: Sofa
Źródło: Sofa
Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nie ważne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną i ile lat mamy na karku bo cel jest jeden – przygotować smaczną potrawę.

Żaden to wstyd nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Na przykład opiekuńcza mama, pracowita żona czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie rozbijamy się za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to zostaje własnoręczne gotowanie.

Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic gorszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, że nie ma nic prostszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za przyjemne. Przyjdą te momenty gdy podczas spotkania w grupie znajomych będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne rady?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć własną książkę kucharską by posiąść „tajemną” wiedzę kuchni francuskiej, hiszpańskiej, rosyjskiej, meksykańskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie typowo książkowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeżeli pole do popisu jest obszerniejsze i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Warto nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem (znajdź to), gołąbki, sałatkę warzywną jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w Polsce gigantycznym fenomenem. Dodaje się go właściwie do każdej potrawy, która nie jest słodka. Bez wyjątku czy to kotlet mielony, gyros czy pizza. Doprawdy zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że np. sałatka Cezar (kliknij: bonusów) czy pasta rybna, które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w knajpie podane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno przy niej niej.

Ale przecież potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Wiadomo, że to są dania główne i te właśnie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wysublimowane podniebienie. W gotowych przepisach w łatwy sposób znajdziemy sposoby na świeży koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami (przejdź na stronę) a nawet dowiemy się jak powstaje chałwa i jak ją wykonać w domowych warunkach. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo gotowych przepisów znajdziemy całą masę.

Przepisy na gotowanie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są również inne zagadnienia, jak na przykład dekorowanie. Dowiedzieć się możemy jak udekorować tort, jak wyprasować obrus, jak dobrać kieliszki, co położyć na stół jako dekorację oraz wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to na pewno znajdzie dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy jak i wielka książka poświęcona kuchni oraz gotowaniu. Trzeba tylko chcieć.